Community Art Lab Sweden

Projektet Community Art Lab Sweden är ett Arvsfondsprojekt som skapar och etablerar ett nationellt nätverk och en digital plattform för ung community art – en digital scen för ungas konstnärskap och röst i samhället. Syftet med arbetet är att producera community art och att utbyta erfarenheter och kunskaper mellan ungdomsdrivna lokala communities, professionella kulturutövare och institutioner.

Projektet utgörs av organisationerna Livet bitch! Scenkonst i Södertälje, Community Kultur Centrum i Malmö, Ung Scen Norr i Luleå och Producentbyrån i Göteborg.

Livet bitch! Scenkonst är projektägare och har hand om den nationella samordningen, och respektive organisation ansvarar för nätverksbygge och samordning i sina respektive kommuner och regioner.

Producentbyrån arbetar med koordinering, processledning, produktion och verksamhetsutveckling.

www.communityartlabsweden.se

Koordinering
Processledning
Produktion
Utvecklingsarbete

kvalitetsteatern

kvalitetsteatern är en queerfeministisk frigrupp med fokus på scenkonst för, av och med ett hbtq-community. Sedan starten 2011 har de arbetat genreöverskridande med text, ljud och rörelse/dans och deras verk baseras ofta på dokumentärt material. kvalitetsteatern har sedan 2014 haft sin bas i Göteborg och drivs av gruppens tre konstnärliga ledare Johanna Essie Sjögren, Robin N Spegel och Eddie Mio Larson.

Under hösten arbetar vi på Producentbyrån med deras kommande produktion Tre saker som har premiär på Hagateatern i Göteborg den 23 november.

Tre saker handlar om tvillingarna Ronja och Lira. Det är natten innan deras födelsedag. Tvillingarnas sista natt som 11-åringar. Tvillingarnas sista natt tillsammans. När morgonen kommer ska Ronja hämtas av vårdare och föras bort till ett boende för barn med Syndrom K, på obestämd tid. Tre saker är en pjäs om syskonskap, vänskap och förbjudna känslor.

Producentbyrån arbetar med kommunikationsinsatser samt strategier kring sälj inför premiär och kommande spelperiod.

www.kvalitetsteatern.se

Kommunikation
Sälj

Jenny Larsson

Jenny Larsson är verksam som koreograf, dansare och filmare i USA och Sverige. Hon är född i Funäsdalen, men numera bosatt i Kungsbacka. 2016 startade hon konstnärskollektivet Wild Beast Collective i USA tillsammans med nära konstnärliga samarbetspartners, som sedan dess har producerat dansverk för scenen, platsspecifika verk, Fågelbo Residency (ett nationellt och internationellt konstnärsresidens för två eller fler konstnärer), kortfilmer, dokumentärer och en filmfestival. Jennys konstnärliga arbete spänner över olika uttrycksformer, där film, dans, teater, musik, bild och form samverkar. Ofta handlar det om att utforska nya rörelsemönster och kvalitéer, samt att utmana olika koreografiska strukturer.
Hon är även intresserad av att skildra ett realistiskt och mänskligt perspektiv av den dansande kroppen, vilket bjuder in alla typer av kroppar till dans- både på scenen och i det offentliga rummet. Jenny är utbildad vid nuvarande SKH i dans och danspedagogik mellan 2000-2004, samt vid University of Wisconsin-Milwaukee, i MFA in Performing Arts-Dance mellan 2011-2013.

Producentbyrån arbetar med ansökningar och rådgivning.

www.wildbeastcollective.com

Ansökningar
Rådgivning

Producentcheck – Cirkus

På uppdrag av Förvaltningen för kulturutveckling (FKU) ger vi under hösten 2023 och våren 2024 producentstöd till två grupper inom FKUs satsning kring samproduktioner för cirkus. Vi har nöjet att få arbeta med cirkusgruppen Gaston & Caligari och scenkonstgruppen Bobin Scenkonst.

Den 19 dec har Cirkus Gaston & Caligari premiär med föreställningen Det Stora Kalaset på Stora teatern i Göteborg. Det Stora Kalaset är en interaktiv clowninspirerad cirkusföreställning fylld med cirkuskonster, trolleri och musikalisk akrobatik som lockar till eftertanke, hjärtliga skratt och stormande applåder. Här stöttar Producentbyrån med rådgivning kring kommunikation och sälj samt vad gäller deras löpande verksamhet.

Bobin Scenkonst är ett nystartat scenkonstkompani. I början av mars 2024 har Bobin premiär på sin första produktion på Circuskvarnen i Uddevalla. Producentbyrån stöttar här med med produktionsplanering, kommunikation, ekonomi samt sälj.

I uppdraget ingår även kunskapsdelning från FKUs cirkuskonsulent Karin Skierus för att fortbilda oss på Producentbyrån kring cirkusbranschen.

Rådgivning

Tanja Andersson

Tanja är ursprungligen från Umeå men verksam i Göteborg sedan 2017 och driver idag scenkonstduon Slip of the Lip med performancekonstnären Emelié Sterner. I sina soloverk undersöker hon utopiska landskap och rum, cirkulära flöden och karga tillstånd och ihärdigheter genom något hon kallar för samisk logik och turbulent praktik.

I mars 2023 hade föreställningen Wiggling Things premiär på Atalante i Göteborg. Föreställningen var en samproduktion i turnéslingan Tre Scener som utgörs av Atalante i Göteborg, Dansstationen i Malmö och MDT i Stockholm. I oktober 2023 var det premiär för senaste föreställningen Other Tongue som Tanja skapat tillsammans med dansaren Eva Svaneblom.

Rådgivning

Ina Dokmo

Ina är koreograf, dansare, pedagog och shiatsuterapeut från Gotland. Hon är baserad i Göteborg och på Bokenäset där hon driver dansresidenset Bjällansås Studio, en studio hon själv byggt inuti en lada från 1924.

Ina har sedan sin Kandidatexamen i dans 2004-2007 från Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance i London jobbat som dansare och bott i olika delar av Europa. Hon har undersökt upplevda förhållningssätt till dans, rörelse och yoga sedan 2004. Sedan 2007 har hon genom sin egen praktik undersökt de inre organen in i dansande i relation till meridianer inom kinesisk medicin och Shiatsu.

Ina erhöll masterexamen i koreografi med inriktning Nya performativa praktiker från Stockholms konstnärliga högskola 2017. Hennes koreografier är oftast längre utställningar där besökare kommer och går med fokus på besökarens resa genom verket och dansande.

Producentbyrån arbetar med rådgivning.

www.inadokmo.se

Rådgivning

Visit Nabo Artbook

Under 2023 arbetar vi med vandringsutställningen Visit Nabo Artbook som är framtagen av MUCF – Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Utställningen Visit Nabo Art Book vill uppmuntra och göra plats för samtal om demokrati och delaktighet ur ungdomars perspektiv. I utställningen möter du bilder av åtta nordiska illustratörer. De har tolkat ungas röster och miljöer i hela Norden. Deras bilder berättar om ungas glädje och tristess, oro och hoppfullhet, frustration och kampvilja. Men främst om allas rätt att bli lyssnad på. Till utställningen hör ett pedagogiskt material och som ger möjlighet för besökare och grupper att fördjupa i sig i bilderna och samtal om att känna sig inkluderad i samhället.

Invigningen av utställningen Visit Nabo Artbook äger rum måndag den 20 mars som en del av EU:s ungdomskonferens som äger rum i Växjö den 20-23 mars.

Utställningen bygger på MUCF:s fyraåriga projekt kring ungas sociala inkludering och passar att visa i kulturhus, på museer och i bibliotek. Vill du boka utställningen? Kontakta oss på: info@producentbyran.se

www.mucf.se

Kommunikation
Projektledning
Sälj

Producentcheck

Producentcheck är ett kompetensutvecklingsprojekt som riktar sig till både etablerade och oetablerade aktörer inom det fria scenkonstfältet i Västsverige, det vill säga dansare, koreografer, kompanier, regissörer, skådespelare, musiker, tonsättare och ensembler verksamma inom scenkonst.

Projektet pågår under hösten 2024 och våren 2025 och utgörs av kostnadsfri löpande rådgivning hos oss på Producentbyrån, coaching med certifierad coach Jenny Soovik och en produktionspott för strategiska kommunikativa insatser. Det går att söka antingen som enskild aktör eller som grupp/kompani/ensemble.

Projektet innefattar sammanlagt sex rådgivningstillfällen per aktör, tre gemensamma halvdagsträffar, tre coachingtillfällen om två timmar per medverkande samt en produktionspott. Producentcheck utgörs företrädelsevis av fysiska träffar, men det är inget krav för att kunna vara del av projektet. För dig som deltar utgår inget arvode och projektet bekostar inte heller resor eller boende. Det finns totalt fem sökbara platser, och urvalet görs av Producentbyrån och Jenny Soovik.

Ansökan öppnar torsdag den 22 augusti. Sista dag att ansöka är fredag den 20 september och besked om vilka som har blivit antagna skickas ut den 24 september. Projektet inleds med en uppstartsdag förmiddagen den 3 oktober där alla medverkande aktörer förväntas vara med. Projektet avslutas sedan den 30 april 2025.

Länk till ansökan och ytterligare information hittar ni här: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdEtL4E-Q_aNRxkfUStVH5ZPaqVDmJCHpYx-SMc5dBgQ3Vebg/viewform?usp=sf_link

Producentcheck genomförs med stöd av Västra Götalandsregionen.

Producentbyrån jobbar med projektledning och rådgivning.

Projektledning
Rådgivning

MOA kompani

MOA kompani drivs av koreografen och dansaren Moa Sahlin och är en pågående praktik som utgår från queerfeministiska och antirasistiska utopier. Vid sidan av den koreografiska praktiken arbetar Moa med olika nationella och internationella projekt och nätverk. MOA kompani startade i Göteborg 2006 som en del av Dansbyrån som var en plattform med studio, kontor och en producent som delades mellan tre olika korografer.

2020 skapade Moa koreografin En hink fred som en digital dansfilm som utspelar sig vid Fredrik Wretmans konstverk Peace vid ån Lagan i Värnamo. Förbipasserande kan se verket via sin mobilkamera när de scannar en QR-kod som finns vid bänken.

I juni 2023 utvecklas koreografin till 100 hinkar fred tillsammans med tio inbjudna dansare som under några dagar arbetar tillsammans och sedan dansar verket tillsammans vid Peace. Publiken kommer att kunna uppleva det live på plats en dag och sedan som en dansfilm via en QR-kod i sin mobil på platsen.

Producentbyrån arbetar med koordinering.

www.moakompani.se

Koordinering

Steps Dansklubb

Steps Dansklubb är kostnadsfri kompetensutveckling för lärare i förskola, grundskola, särskola och på gymnasiet. Projektet syftar till att stärka banden mellan lärare, danskonstnärer och arrangörer för att främja barns självklara tillgång till kultur. Genom fem fysiska träffar, från februari till juni 2023, skapas en gemensam plattform för att mötas kring dans för barn och unga. Vi har hämtat inspiration från den Edinburghbaserade dans- och teaterfestivalen Imaginates satsning Teachers Theatre Club och Backa Teaters kurs Lärare ser på scenkonst. I kursen ingår också en resa till Edinburgh med besök på Imaginate!

Steps Dansklubb handlar om att stärka banden mellan lärare, danskonstnärer och arrangörer. Det handlar om att inspirera till att se mer dans för barn och unga, att hitta ett språk för att diskutera scenkonstnärliga upplevelser med den yngre publiken och att gemensamt utveckla och prova sitt kritiska tänkande. Vad är det som gör att en föreställning känns intressant och relevant?

Steps Dansklubb har initierats och drivs av oss på Producentbyrån och genomförs med stöd av Kulturrådet.

Kommunikation
Projektledning
Koordinering

Producentbyrån